VASTU ~ KOMUNIKACIJA S PROSTOROM

KAKO ustvariti harmonijo med človekom, naravo in prostorom?

Vsak bivalni prostor s svojo notranjo ureditvijo, naj bo še tako majhen, je v resnici živ, v njem se v skladu z naravnimi zakoni giblje življenjska energija, ki določa njegove značilnosti, vpliva na vse dele in vidike nas ter na vsa področja našega življenja. Med prostorom in stanovalci se vzpostavi medsebojen odnos, ki ga lahko zaznamo takoj, ko vstopimo vanj. Verjamem, da smo vsi kdaj občutili energijo prostora; npr. ko smo vstopili v stanovanje ali poslovni prostor, smo začutili domačo, prijetno energijo in ugodje ali pa smo zaznali odpor in neprijetno vzdušje, ki nas je pustilo hladne.

Zakaj je pomembna ureditev bivalnega okolja?

Poznavalci zakonitosti ureditve bivalnega okolja so ta spoznanja že v davnih časih oblikovali v uporaben sistem, ki so ga upoštevali pri načrtovanju  gradnje objektov in urejanju prostorov v njih. Z upoštevanjem teh načel lahko prijetno uredimo svoje bivališče ali pisarno tako, da nas prostor podpira pri naših aktivnostih, podpre tok denarja in obilja ter vpliva na boljše zdravje in počutje.

Če naša trenutna ureditev doma ali poslovnega prostora ne ustreza osnovnim zakonitostim , ga lahko preuredimo ali obnovimo. Če to ni možno, pa za odpravljanje neskladja uporabimo preventivne – korekcijske ukrepe, ki nevtralizirajo motnje.      

VASTU, arhitektura po smernicah narave

V vedski kulturi je mnogo znanja o naravnih zakonih in umetnosti bivanja v prostoru. Njeno znanje pa izhaja iz načela, da sta makrokozmos (vesolje) in mikrokozmos (človek) medsebojno prepletena ter učinkujeta eden na drugega. Obstajajo naravni zakoni, ki ustvarjajo red in pravilnost v vesolju. Ti isti naravni zakoni sodelujejo tudi v našem življenju in prav tako v prostoru.

Zato najbolje delujemo, ko smo v harmoniji z naravo, naravnimi zakonitostmi in ritmi, kar se odraža kot ravnovesje, obilje in zdravje. Da bi ohranili takšno ravnovesje, nam staro vedsko znanje, Vastu, svetuje, kako urediti dom ali poslovni prostor tako, da povečamo kvaliteto našega življenja za vse, ki v prostoru živijo ali ga uporabljajo.

NAMEN ureditve prostora z Vastujem

Vastu je zasnovan na odnosih, ki nastanejo zaradi lege in notranje ureditve prostora ter oseb, ki tam živijo in/ali delajo. Pokaže nam, kje je prišlo do neuravnoteženega delovanja naravnih zakonov v prostoru, kako se to povezuje s posameznikovim življenjem in nam ponudi preventive, ki v prostor in življenje vračajo ravnotežje.

S pomočjo Vastuja zgradimo in/ali opremimo stanovanje, hišo, poslovni prostor tako, da bo v skladu z vsemi naravnimi zakonitostmi, ki vplivajo na naše življenje ter tudi vsakim posameznim človekom – da ga prostor podpira na vseh življenjskih področjih.

KDAJ je primeren čas za Vastu?

Najbolje ga je uporabiti v fazi načrtovanja novogradnje, nakupa zemljišča in gradnje hiše.

Če smo fazo načrtovanja zamudili, lahko na novo vzpostavimo ravnovesje s prilagoditvijo prostorov ali s premestitvijo pohištva tako, da je v skladu z naravnimi načeli in našimi posebnostmi.

Če prilagoditev prostorov in premestitev pohištva ni možna, skladnost in ravnovesje ustvarimo s preventivnimi – enostavnimi korekcijskimi ukrepi. To pomeni, da  v prostoru na prava mesta in prave smeri neba postavimo določene okrasne predmete, slike in simbole, rastline ali uporabimo prave barve ….

Področja na katera VPLIVA Vastu

 

  • Izboljša in podpre zdravje in vitalnost.
  • Spodbuja finančno rast in obilje.
  • Izboljša odnose in komunikacijo z ljudmi.
  • Odpre in podpre tok denarja, zdravja in obilja.
  • Poveča ustvarjalnost in učinkovitost.
  • Pomaga nam doseči stanje osredotočenosti, jasnosti, mirnosti in usmerjenosti.
  • Zagotovi kvaliteten, globok in miren spanec.
  • Odpre možnost pozitivnim spremembam in priložnostim v življenju.
  • Poveže nas z naravo, naravnimi ritmi in našimi lastnimi notranjimi močmi in vitalno ustvarjalno življenjsko energijo.

Vedno je pravi čas, da storimo to, kar je prav.

Če želite svoj dom ali poslovni prostor urediti v skladu z vami osebno in naravnimi zakonitostmi
ter tako izboljšati kvaliteto svojega življenja, vam pri tem z veseljem pomagam.