Visoko: Dotik starodavnih energij z mistiko srca

Piramida Sonca, piramida Meseca, podzemni tuneli Ravne, park Ravne, Tumulus, sufijski obred v tekiji, Baščaršija v Sarajevu, kamnite krogle v Zavidovičih, skupinska energijska transmisija

 

KAJ SMO VIDELI IN DOŽIVELI?

 

 1.DAN:  vožnja, Visoko, sufijski obred

Popoldne prihod v Visoko. Sprehod po mestu in pozno kosilo v restavraciji Most ob reki Fojnica.

Zvečer sveti sufijski obred (Zikr) v lokalni tekiji z večerjo.

Kdo so sufiji? Sufiji so islamski mistiki, ki z nenehnim duhovnim naporom na eni ter z božjo milostjo na drugi strani, odkrivajo »metafizičnih skrivnosti«. Sufi mora prehoditi iniciacijsko pot, ki temelji na asketskih vajah, notranjem boju, meditaciji, kontemplaciji in invokaciji, preden doseže raven, na kateri se mu razodenejo transcendentna spoznanja. Pri tem ne gre za spoznanja, ki bi jih bilo mogoče doseči s čutnim zaznavanjem in razumskimi operacijami, temveč za neposredno izkušnjo Resničnosti svoje lastne biti (več o sufizmu).

 

2. DAN:  Tumulus, piramida Sonca, Tunel Ravne, park Ravne

Ogled Tumulusa, 32 metrov visokega hriba, prekritega s prastarimi, masivnimi betonskimi ploščami v vasi Vratnica. V hribu po izsledkih geo-radarskih raziskav obstajajo podzemni rovi, na vrhu hriba pa so fiziki izmerili posebno elektromagnetno polje s frekvenco 28.000 HZ.

Vožnja do piramide Sonca in vzpon na vrh piramide, ki je z 220 metri višine največja piramida na svetu. Meritve na vrhu piramide so pokazale žarčenje ultrazvoka v radiju 4,5 metrov, ki gre skoz vrh piramide in tudi ta snop energije zraka ima frekvenco 28.000 HZ.

Po spustu s piramideso nas ob vznožju pričakali prava bosanska kava, domač sok in sveže pečena pita.

Popoldne voden ogled podzemnih tunelov Ravne, kjer so močne zdravilne energije. V tunelih ni nobenega sevanja, kar pomeni, da celice v telesu nimajo nobenih naravnih sovražnikov in lahko začnejo proces samozdravljenja in regeneracije, kar odlično deluje na človeški organizem. Koncentracija negativnih ionov, ki čistijo atmosfero od bakterij in virusov je tam precej višja od povprečne, visoka prisotnost negativnih ionov pa povečuje tudi prisotnost kisika v krvi in možganih. Ta prostor je tako eden najbolj čistih mest na svetu za zdravljenje in poživljanje telesa, zato se splača v tunelih zadržati vsaj dve uri.

V tunelih smo si ogledali tudi megalite jajce, K1, K2 in K5. Ob največjem megalitu K2 smo si vzeli tudi čas za osebno meditacijo.

Sprehod po parku Ravne, kjer so med drugim postavljeni tudi kamniti labirinti z geomantijskimi kozmogrami, ki jih je izklesal Marko Pogačnik. Prosti čas za osebno raziskovanje in lastno izkušanje energij v parku.

Večerja v dobri bosanski restavraciji.

 

3. DAN:  piramida Meseca, tunel Ravne, Baščaršija v Sarajevu

Po zajtrku obisk piramide Meseca, ki je s 190 metri druga največja piramida v Visokem. Piramida Sonca, Meseca in Zmaja so postavljene tako, da skupaj tvorijo pravilen enakostraničen trikotnik z medsebojno 2.170 metrov oddaljenostjo vrhov. Orientacija stranic vseh piramid je pravilna, poravnana s severom. Na piramidi meseca smo se prepustili prenosu kozmične energije skozi skupinsko energijsko transmisijo, ki jo je izpeljala Urška Henigman.

Po skupinski transmisiji smo se še enkrat odpravili v tunele Ravne, kjer smo čas izkoristili za ponoven vstop v labirint in za sprehod po parku Ravne.

Popoldne smo se odpravili v Sarajevo, na Baščaršijo, kjer smo si privoščili najboljše čevapčiče in baklavo ter si vzeli nekaj časa za raziskovanje glavne turistične atrakcije Sarajeva in za nakup bosanskih spominkov.

 

4. DAN:  krogle v Zavidovičih, vožnja domov

Po zajtrku in zadnji bosanski kavi smo se odpravili proti domu in se na poti ustavili še v kraju Zavidoviči, kjer smo si ogledali in začutili ogromne megalitske kamnite krogle.

Domačini pripovedujejo, da je v Zavidovičih leta 1930 divjalo hudo neurje. Strela je udarila v vrh hriba in ga razklala. Iz njega se je skotalilo osemdeset kamnitih krogel različnih velikosti. Štirideset jih je zdrvelo navzdol po strugi in so pristale v reki Bosni, druge so se zagozdile med skalami. Nekatere so odnesli domačini in si jih postavili na vrtove. Ena stoji v mestu. Med ljudmi se je kmalu razširila novica, da krogle skrivajo v notranjosti bajeslovni zaklad. Da bi se prepričali o tem, so razen treh vse razbili. Krogle so bile različnih velikosti od 40 cm do 1,20 metra in izdelane granita, ki je zelo trda kamnina.

Potovanje v Visoko, BiH

avgust 2017

Najpomembnejši trenutek je zdaj. Naučimo se ga živeti in okusiti v celoti. Sreča je namreč potovanje – med potjo lahko občudujemo diamante ali pa drvimo skozi dneve in lovimo tisti izmikajoči se lonec z zlatniki na koncu mavrice, za katerega se na koncu izkaže, da je prazen. Uživajmo v posebnih trenutkih, ki nam jih vsak dan ponuja, kajti današnji dan je vse, kar imamo.

 

Več fotografij: Pyramids in Bosnia

  Bosanske piramide v Visokem

  Življenje brez ljubezni je brez smisla. Ne sprašuj se, kakšne vrste ljubezen moraš iskati, duhovno ali materialno, božjo ali posvetno, vzhodno ali zahodno – razlike peljejo zgolj k še večjim razlikam. Ljubezen nima nalepk, nima razlag. Je, kar je, čista in preprosta. Ljubezen je voda življenja. In ljubljeni je ogenj duše. Vesolje se vrti drugače, kadar ogenj ljubi vodo.

   

  Večina težav na svetu izhaja iz jezikovnih napak in preprostih nerazumevanj. Nikoli ne jemljite besed dobesedno. Ko stopite na območje ljubezni, postane jezik, kakršnega poznamo, nepotreben. Tisto, česar ni mogoče ubesediti, lahko dojamemo le v tišini.

    Park Ravne

    Skupinska energijska transmisija

    V skupinski transmisiji vsi prisotni ustvarimo skupno energijsko polje. Povežemo se s kozmično energijo (čisto zavestjo), ki skozi skupno polje deluje na vsakega udeleženca in ga podpre tako, kot je v tistem trenutku v njegovo najvišje dobro in tam, kjer podporo najbolj potrebuje. Čista zavest vedno deluje v globini in gre vse do jedra. Na vsakega posameznika deluje s takšno intenziteto, ki je zanj najbolj optimalna. 

     Prenos kozmične energije

    • vas sprosti in regenerira
    • napolni notranji rezervoar življenjske energije
    • aktivira notranje samozdravljenje na vseh nivojih (celični, čustveni, mentalni, duhovni)
    • razširi zavest in vas poveže s svojim bistvom
    • okrepi vašo intuicijo
    • pomaga razrešiti kakršnekoli notranje ali zunanje konflikte, situacije, odnose
    • transformira čustvene blokade ali omejujoča prepričanja