Maorski zdravitelji iz Nove Zelandije v Sloveniji

 

Maori kot eno izmed domorodnih ljudstev prinašajo s svojo tradicijo in modrostjo v svet veliko pomembnih sporočil in načina življenja skladnega z naravnim okoljem in medsebojnim sobivanjem ljudi, živali in rastlin. Njihova kultura, način življenja, zdraviteljstvo in duhovnost v sebi nosijo globoka sporočila in spomine na daljno preteklost, kjer so ljudje še živeli v harmoniji in povezanosti z Naravo in s samim s seboj.

Njihov pristop je poln topline, smeha, radosti. Očarajo s svojo preprostostjo, vendar direktnostjo; njihova „moška“ energija je zelo konkretna, vendar hkrati sočutna in polna sprejemanja in topline. Njihova karizma se nas dotakne ob že zelo kratkem srečanju z njimi.

 

MAORI V SLOVENIJI

V Slovenijo smo jih povabili zaradi neizmerne starodavne modrosti in načina življenja, ki nam lahko pomaga v današnjih časih.  Na predstavitvi in njihovem delu smo bili deležni plesa, petja, duhovnih in življenjskih modrosti in pristnega srečanja z njihovo kulturo. Predstavili so nam njihov pogled na življenje, odnose, naravo in kako pomagajo ljudem v stiski.

Predstavili so nam svojo kulturo in njihov tradicionalni način zdraviteljstva, ki vključuje vse nivoje človeškega bitja.

Maorski zdravitelji nam lahko pomagajo premostiti naše fizične, čustvene, psihične težave in nas ponovno povezati s samim seboj. Njihova izobrazba poteka od otroštva in se večinoma prenaša iz roda v rod. Pomagajo nam lahko pri spuščanju napetosti, vsakodnevnih bremen in stisk. Z njimi sm0 se pogovarjali in podelili svoje izkušnje.

Predstavitev, delavnice in osebne tretmaje je izvedel oktobra 2011 Pilamaye.

 

Maori zdraviteljstvo

 

Te Reia Oomai oziroma Maori zdravilstvo (zdravljenje) predstavlja naravni način zdraviteljskih metod starodavne tradicije Maorov, ki se nadaljuje preko ustnega izročila iz ene v naslednjo generacijo samo posebej izbranim družinskim članom. Maori zdravljenje vključuje delo s telesom (body work), kar v večini primerov pomeni globoko masažo (Romi romi), energetsko in duhovno vodstvo, podporo (Mirimiri) in uporabo medicine Maori (Maori Rongoa).

Lahko vam pokažem vrata, vendar morate sami stopiti skozi njih.

Ezard Tamaki