Če ste že kdaj zbrali pogum in ste oviti v brisačo zlezli v nizko kupolo iz drevesnih vej, pokrito z platnom in odejami, postavljeno sredi narave, potem poznate tradicionalno indijansko potilnico.

In če ste sredi popolne teme, v vročini in pari, tesno stisnjeni med ogrodje savne in ostale udeležence, uspeli utišati svoj (raz)um, ki vas je spraševal, kaj vam je tega treba bilo, ter ste se prepustili petju indijanskih pesmi, čeprav ste jih slišali prvič, potem ste indijansko savno doživeli, ne le preživeli.

Očiščevalna potilnica oziroma indijanska savna je del kulturne dediščine severnoameriških Indijancev. Je starodavni duhovni obred, ki očisti in zdravi štiri nivoje človeka – njegovo fizično, čustveno, mentalno in duhovno telo, z namenom, da človek doseže višje vrednote ter spozna višja stanja zavesti.

 

native-american-people-mapTradicionalno čiščenje duha

Savne imajo dolgo tradicijo v mnogih delih sveta – v Evropi, Rusiji, Afriki, na Japonskem, v Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu poznamo različne verzije potilnic. Že dolgo je znan njihov vpliv na zdravje in dobro počutje, saj se v njej s pomočjo toplote odprejo pore in izločajo strupene in nečiste snovi, pospeši se krvni obtok in ožilje postane prožnejše, zaradi česar se počutimo prerojeni in pomlajeni. Za domorodna ameriška ljudstva, od Eskimov na Aljaski pa vse do dežele Majev na jugu, pa so potilnice v naravi veljale kot odličen pripomoček za čiščenje duha, saj so verjeli, da je poleg revitalizacije telesa, duhovna obnova in čiščenje uma, duše in duha pomemben element za življenje v ravnovesju.

 
 

Savna sredi narave

frame_of_peyote_sweat_lodge_curtisTovrstno očiščevalno potilnico se vedno postavi na prostem, saj so vse prakse Indijancev povezane z naravo, izvaja pa se jo v povezavi s štirimi osnovnimi elementi na Zemlji. Potilnica, okrogla in kupolasta struktura, izdelana iz drevesnih vej, prekrita z odejami in platnom ter sodelujoči v obredu, ki sedijo v potilnici v krogu, predstavljajo element zemlje, ki je simbol za fizično telo. V središču se nahaja plitva jama, kamor pred začetkom obreda varuh ognja položi vroče kamne, ki se pred tem grejejo na ognju pred potilnico. Ti kamni predstavljajo element ognja, ki simbolizira čustva in živčni sistem. Vodja obreda na vroče kamne občasno polaga žajbelj in zelišča »Sweetgrass«, ki pomagajo k osredotočenosti in ravnotežju čutov. Prav tako nanje poliva vodo, simbol za um, kar ustvarja obilico vroče pare. Vroča para in zrak, ki ga dihamo, predstavljata element zraka, ki simbolno ponazarja duha, ki se nikoli ne izniči, le spreminja obliko.

 

Individualna izkušnja

ds_img_direct.php_-200x300V obredu indijanske potilnice, ki ga je možno doživeti tudi v Sloveniji, se dogaja čiščenje in zdravljenje na vseh nivojih telesa – fizičnem, čustvenem, mentalnem in duhovnem telesu, v skladu z našimi trenutnimi potrebami. V savni se pojejo pesmi, ki pomagajo udeležencem, da se osredotočijo na »tukaj in zdaj« in občutijo enost s seboj in z vsem kar je nad nami, pod nami in okoli nas. Uporabljajo se za preseganje neprijetnih preteklih izkušenj in vzorcev, premagovanje ovir, kot so odvisnosti, in pridobivanje moči za zdravljenje. Očiščevalni ritual je namenjen osvobajanju negativnih vplivov in vrnitvi v prvinsko stanje duha. Pomeni vračanje v maternico in otroško nedolžnost. Popolna tema v potilnici predstavlja človeško neznanje v fizičnem svetu, ki ga lahko razkrije le duhovni svet, ter vlije zavedanje in vrednote, ki so pomembne za življenje. Izkušnje, ki jih ljudje doživijo v savni, so zelo različne, zelo osebne in odvisne predvsem od njegovega psiho-fizičnega stanja in namena, zaradi katerega človek savno obišče.

Modrost starodavnih indijanskih plemen nam sporoča: Bodimo zadovoljni s tem kar imamo, uživajmo v tem in bodimo hvaležni. Spoštujmo kar nam daje narava, kajti voda, zrak, zemlja in ogenj nas ohranjajo žive. Peti element, brezpogojna ljubezen, pa vse delčke povezuje v harmonično celoto – ponotranjimo jo.

 

KORIST OČIŠČEVALNIH POTILNIC

  • pomagajo pri čiščenju telesnih toksinov in celjenju ran (fizično zdravljenje),
  • dajo priložnost za osvobajanje raztresenih misli in jasen pogled v prihodnost (mentalno zdravljenje),
  • pomagajo pri vzpostavljanju čustvene stabilnosti in osvobajanju negativnih čustvenih vzorcev (čustveno zdravljenje),
  • ponujajo prostor za introspekcijo ter povezave med Zemljo in duhovnim svetom (duhovno zdravljenje).

 

POMEN ŠTIRIH KROGOV

Obred indijanske potilnice je sestavljen iz štirih “krogov”, od katerih vsak traja približno dvajset do trideset minut. Med krogi so kratke pavze, da se zrak v potilnici ohladi.


 
1. krog: Pot v najvišje dobro

Prvi krog predstavlja priznanje duhovnemu svetu, zato se povabi duh prednikov, da se pridružijo in predajo svoje modrosti. Smer prvega kroga je vzhod in predstavlja nov dan oziroma nov začetek. Ta krog predstavlja arhetip vizionarja, pot v najvišje dobro.

 

2. krog: Samozdravljenje
Drugi krog predstavlja južno smer neba in simbolizira zdravljenje, čiščenje in priznanje pogumu. V tem času je temperatura zraka v potilnici najvišja, kar lahko posameznikom pomaga, da spremenijo stanje zavesti. Predstavlja povezavo z arhetipom zdravitelja in omogoča sposobnost zdravljenj sebe in/ali drugih.

 
3. krog: Doseči svoj polni potencial
Tretji krog je namenjen prihodnosti, v njem se izpostavi namera za obilje na vseh ravneh. Smer tega kroga je zahod in predstavlja povezavo z arhetipom učitelja, torej, kako pomagati sebi in drugim, da dosežemo svoj polni potencial.

 

4. krog: Moč duha
Zadnji krog je v celoti posvečen zahvali materi Zemlji, vesolju, kreatorju in duhu prednikov. Predstavlja sever in povezavo z arhetipom bojevnika, ki svoje življenje nadzoruje z močjo duha.