Free yourself from suffering oziroma kako osvojiti umetnost sreče?
 
Pokažite mi koga, ki si želi trpljenja in bolečin, temnih dni in mučnih občutkov… Vsi stremimo in si želimo veselja, radosti, sreče, notranjega miru in ljubezni v neskončnosti, ne samo v obliki kratkotrajnih trenutkov.

Pa vendar nam ne uspe! Ker si ne želimo dovolj, se ne trudimo dovolj, nimamo dovolj časa ali denarja?
Ne, ne uspe nam, ker ne vemo kako.

Učenja budizma so namenjena temu, da razumemo ta kako, ne kot navodila, temveč kot predlog, kajti budizem ne temelji na Bogu, njegov center je človek. Trajne sreče in resnične radosti ne prinaša denar ali moč, prihaja iz nas, sami pa moramo ugotoviti kako priti do tega stanja, z vedenjem, izkušnjami, občutki…

Našo življenjsko izkušnjo budizem razume na dva načina : samsaro in nirvano.

 
 
 
 

Samsara je praznina, njena pojavna oblika ali izkušnja je nevednost. Ker jo ne vidimo takšno kot je, jo ne doživljamo kot praznino in to je vzrok za trpljenje.

Življenje v samsari lahko primerjamo s sanjanjem. Vse izkušnje v Samsari so kot v sanjah, vse se dogaja,ampak ne zares. Ko se zbudimo, teh izkušenj ni. Vse te izkušnje so stvar zamegljenega oz. nevednega uma. Težava je v tem, da zaradi te nevednosti trpimo, kajti nevedno stanje uma ni sposobno uvideti resnično naravo.

Nirvana je prav tako praznina, je stanje uma brez nevednosti. Ko se znebimo vse nevednosti, preidemo v stanje nirvane, razsvetljenosti. Naša percepcija je osvobojena zablod in nevednosti, zato ni več trpljenja. Stanje nirvane je doživljanje trajne sreče in resnične radosti.

Nirvano lahko dosežemo prav tukaj in zdaj, vendar ne pride avtomatično, z leti in izkušnjami. Zanjo se moramo odločiti in delovati v skladu s tem, da končamo z nevednostjo, lastno zaslepljenostjo.

 
VČERAJ, DANES, JUTRI

Pomembno je biti, živeti danes z namenom in radostjo, vendar to ne pomeni, da ne mislim na jutri. Če danes ne naredim kar imam za narediti, ne pomagam tistemu kar me čaka jutri. Danes je najboljša priprava za jutri.

Pot me je pripeljala do tibetanskega budističnega mojstra Ringu Tulku Rinpoče, ki je predaval na podlagi besedila “Okras osvoboditve” , tibetanskega budističnega mojstra Gampope, ki me je spomnil in opomnil kaj je zares pomembno v našem življenju in čemu je vredno posvečati svoj čas in energijo- za začetek sebi :). Hvala.

 

“Buddha” means ” the awakened one”- that is, someone who has woken up from the dream of being a separate ego in a material universe.  Message from Gautama Siddhartha, whom we affectionately call the Buddha, was simply this: “You are all Buddhas. There is nothing you need to achieve.  Just open your eyes.”